Kirjoitellaanpa näitäkin asioita nyt tänne, on nimittäin itselläkin kiva seurata, miten Ruskan tilanne edistyy (ja toivottavasti edistyy ja paraneekin!!). Ensin vähän historiaa:

Ruska siis muutti meille elokuun puolessa välissä 2008 ja tuolloin koiralla ei ollut mitään oireita, vaan karvapeite oli täydellinen ja hyvän näköinen. Alku sujui mainiosti, mutta joulukuun alkupuolella aloin kiinnittämään huomiota Ruskan jatkuvaan itsensä raapimiseen ja kuonon hankaamiseen…ja selvästi kuonossa ja päälaella oli jo havaittavissa karvattomia alueita.

Ensimmäinen eläinlääkärikäynti tehtiin 12.12.2008, jolloin raapenäyte kuonosta todettiin ulkoloisien osalta puhtaaksi ja saatiin antibiootti (Synolox) ja kortisoni (Medrol) –kuurit 10 päiväksi. Näillä lääkkeillä Ruskan kutina selvästi helpotti, mutta heti lääkityksen loputtua, kutina alkoi uudelleen ja paheni koko ajan.

Seuraava lääkärivierailu oli 14.1.2009, jolloin jo Ruskan korvatkin olivat lähes karvattomia ja kutina oli selvästi levinnyt koko kroppaan. Tällä käynnillä ei tehty mitään uusia tutkimuksia, koska esim. verinäyte olisi ollut ”pilalla” äskettäin syödyn kortisonin takia. Allergia-epäilysten takia Ruska aloitti tuolloin Royal Canin hypoallergenic-ruokavalion sekä saatiin Allermyl –shampoota, jolla pesin koiraa muutaman päivän välein. Näistä en huomannut olevan mitään apua Ruskan kutinaan – pesun jälkeen ehkä hetkisen olo oli parempi, mutta viimeistään seuraavana päivänä meno jatkui entisellään.

Tässä vaiheessa lähdin sitten etsimään ihotauteihin erikoistuneita eläinlääkäreitä ja onneksemme saimmekin ajan pikaisesti Mevetiin (Hki) ja siellä eläinlääkäri Leena Saijonmaa-Koulumiehen vastaanotolle. Täällä kävimme ensimmäisen kerran 3.2.2009 ja nyt sitten ei näytteiden otossa kitsasteltu. Tuolloin Ruskan iho oli jo selvästi kuiva ja hilseilevä, joten oireitakaan ei tarvinnut omasta päästä keksiä. Ohessa pätkä lääkärin tekstistä:

”Ruskan ihossa, erityisesti kuonossa esiintyi karvattomia alueita ja hilseilyä. Silmäkulmassa havaittiin märkänäppylä, jossa sytologisessa tutkimuksessa nähtiin runsaasti eosinofiilisiä tulehdussoluja. Koirilla voi esiintyä ns. eosinofiilinen furunkoloosi, josta parantuminen vaatii kortisonia. Ihosta otettiin myös karvanäytteitä, joissa ei havaittu loisia. Asian selvittämiseksi Ruskalta otettu 2 kpl ihobiopsioita.”

Ensihoidoksi patologin lausuntoa odotellessa saimme jälleen Synulox –antibioottia (1 tbl kahdesti päivässä) ja kortisonia (Medrol, 2 tbl aamuisin), joita sitten syötiin 14 vuorokautta.

Patologin lausunto seurasi parin viikon kuluttua ja kuului seuraavasti:

”Tutkituissa näytteissä todettiin karvatuppia talirauhashakuisesti ympäröivä pesäkkeinen, krooninen tulehdusmuutos. Talirauhaset puuttuvat kummastakin koepalasta kokonaan ja niiden alueella todetaan pyogranulomatoottinen tulehdusreaktio, joka on johtanut talirauhaskudoksen atrofiaan. Ihoa kattava epidermis on lievästi paksuuntunut. Karvatupet edustavat karvankasvusyklin kaikkia vaiheita.

Kyseessä on periadneksaalinen pyogranulomatoottinen ja granulomatoottinen tulehdus. Koska näytteissä ei todettu talirauhasia ja tulehdusreaktio vaikuttaa selvästi talirauhashakuiselta, kyseessä on todennäköisesti SA-tauti. Tämän ihosairauden tarkkaa syytä ei tunneta, mutta kyseessä on todennäköisesti immunologista alkuperää oleva tulehdus ihon talirauhasissa, joka ajan myötä yleensä johtaa talirauhasten surkastumiseen. Differentiaalidiagnoosina tulee kysymykseen nk. steriili ganulooma/pyogranulooma –syndrooma, jolle on tyypillistä periadneksaalinen pyogranulomatoottinen tulehdus. Näin voimakas talirauhashakuisuus ei kuitenkaan ole steriilille granuloomalle ominaista.” (Seppo Saari, ELL tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri)

Jeeeee…niin ikävältä kuin tämä kuulostikin, olin tyytyväinen, kun diagnoosi oli löytynyt – sillä nythän sitä päästiin sitten hoitamaan oikein ilman arvailuja! Hoitona onkin ollut 18.2.2009 lähtien Atopica –lääke (alkuun 50 mg 2 kapselia päivässä, kahden viikon jälkeen 100 mg 1 kapseli päivässä) ja edelleen jatkettiin hypoallergenic-ruokavaliolla.

Kun lääkettä oli syöty n. kuukausi, lähdin etsimään lisäapuja Ruskan ruokavalion korjaamiseen. Ajatuksena oli löytää teollisen lääkkeen sijasta luonnonmukaisia apuja taudin kurissa pitämiseen (tätä tautia ei saada ikinä parannettua, mutta oireet toivottavasti saadaan pidettyä kurissa), sillä Atopica –lääkkeessä vaikuttava aine on syklosporiini, jolla on 28 vuorokauden varoaika kaikkia virallisia kilpailuita silmällä pitäen – ja kun Ruskan kanssa into kisakentille on kova, niin lääkityksestä haluaisimme mahdollisimman pian eroon. Toki, jos koiran olo ei muilla keinoilla pysy hyvänä, syömme lääkettä ja jätämme kilpailut väliin; koiran hyvinvointi kun on mielessäni aina ensimmäisenä. Mutta eihän ruokavalion parantamisesta mitään haittaa ole, syötiin paremman ruoan lisäksi lääkettä tai ei = ) Ja sitä paitsi, minun mielestäni tämä lääke on kyllä helpottanut selvästi kutinaa, mutta ei ole liiemmin ihon tilannetta parantanut…joten apukeinoja saa ja pitää varmasti käyttää!

Tässä käännyin sitten Murren Murkinan ja Minnan puoleen – ja sainkin häneltä hurjasti konkreettisia ohjeita sekä ennen kaikkea toivoa tilanteen korjaamisen suhteen. Kirjalliset ohjeet on vielä tulossa, mutta nyt näin alkuun tehtiin seuraavanlainen suunnitelma:

Ruska siirtyy välittömästi raakaruokintaan, aloitetaan kana-kasvis-mixillä ja laajennetaan ruokavaliota myöhemmin, jos mahdollista. Lisäksi aloitetaan säännöllinen öljykuuri, sekä ulkoisesti että sisäisesti, jotta saadaan iholle mahdollisimman paljon ravinteita talirauhasten puuttumista korvaamaan. Tähän tarkoitukseen hankin manteliöljyä, jota siis hieron Ruskan turkkiin ihan kauttaaltaan 2 – 3 päivän välein ja lisään myös ruokaan pari teelusikallista päivässä. Jatkossa on tarkoitus käyttää myös Aloe Veraa, joka Minnan kokemuksen mukaan on ollut erittäin tehokasta juuri iho-ongelmien hoidossa. Tästä siis lähdemme liikkeelle (ja nyt aluksi myös lääkitys on vielä päällä) ja toivoa sopii, että ongelmat alkavat pikku hiljaa parantua…tai ainakin pienentyä.

Itselläni on nyt paremmat fiilikset tämän suhteen kuin aikoihin – vaikka koiran öljyämisessä ja ennen kaikkea öljytyn koiran sisällä pitämisessä omat hankaluudet onkin, niin olen valmis kaiken sen vaivan näkemään, jos se saa Ruskan ihon paranemaan ja karvanlähdön loppumaan. Ruska on hoidettavana melkoisen helppo, sillä käskystä se seisoo kiltisti paikallaan, vaikka ilme kertoo olon olevan kaikkea muuta kuin mukava.

Ohessa myös muutama amatöörin ottama kuva, joiden tarkoituksena on esitellä Ruskan karvattomia kohtia (kuonoa, korvien takaosaa sekä kylkiä…joissa on hyvin ohut karva enää jäljellä). Ruska sai ensimmäisen öljykäsittelyn eilen illalla, joten iho ei nyt ole niin hilseilevän kuiva, mitä aikaisemmin…mutta eiköhän näistäkin näe jo tarpeeksi selvästi, että hyvällä mallilla ei iho / karvapeite juuri nyt ole. Mutta nyt on suunta tiukasti  ylöspäin – katsotaan, josko saataisiin jonkin ajan päästä jo paremman näköisiä kuvia näytille!

 

...olikos näissä holskuissa myös se karvaton versio olemassa?!?