Nyt voinee paljastaa ja julkistaa myös sen, että olemme lähdössä Ruskan kanssa ihka ensimmäisiin virallisiin pk-kokeisiin. Koepaikkana Hyvinkää ja lajina haku (3-luokka), ajankohta lauantai 2.5., eli ihan kohta – jaiks.

Tätä silmällä pitäen otin yhteyttä vieraaseen hakuryhmään ja pyysin lupaa tunkeutua heidän treeneihin harjoittelemaan koemaista suoritusta. Lupa heltisi ja tiistai-iltana ajeltiin Rajamäen suunnalle jännityksen noustessa hetki hetkeltä. Pyysin heitä järjestämään minulle ja Ruskalle 250 metrin sokkoradan, jonne piilotetaan 4 maalimiestä. Loppuun halusin jättää vielä tallattua aluetta pakenevaa maalimiestä varten – ja näin tapahtuikin.

Tuulta ei näissä treeneissä ollut juuri nimeksikään, joten liikaa apuja ei metsästä koiralle tullut. Maasto oli kuitenkin erittäin kivaa, helposti juostavaa, kuivaa mäntykangasta. Keskilinjana oli auton mentävä metsätie, joten ohjaajankin meno oli mukavan helppoa.

Aloitin radan vasemmasta etukulmasta, kun koira näytti sinne päin enemmän vilkuilevan. Tällä kertaa Ruska lähti poikkeuksellisesti järkevää vauhtia liikkeelle, tarkisti hyvin kulman ja ilmeisestikin sai hajun n. 25 metrin päässä (rataa eteenpäin) olevasta maalimiehestä, koska minä ehdin nähdä vain vilauksen takalinjaa kiitävästä koirasta ja kohta se olikin tulossa takaisin rulla suussa. Näytölle roikun loppuun asti liinassa kiinni ja maalimies antoi palkan vasta hallinnan jälkeen. Kaikki toimi ok.

Toinen etukulma oli tyhjä, mutta senkin Ruska malttoi käydä tarkistamassa ”perillä asti” ja eteni kivasti radalla eteenpäin. Toiseltakin puolelta tuli tyhjä pisto, mutta sitten radan oikealla puolella tärppäsi – maalimies löytyi, rulla tuli ja näytölle mentiin taas loppuun asti liinassa roikkuen…mutta tämä maalimies olikin saanut ohjeet palkata koira heti, kun liinan kanssa tulee.

Sitten taas taisi tulla pari tyhjää (en kyllä muistanut pistojen määrää laskea…tai pyytää ketään laskemaan, tuskin itse olisin laskuissa edes pysynyt), ja seuraava maalimies löytyi lähipiilosta. Tässä kohtaa radalla oli isoja halkopinoja, joiden seasta maalimies löytyikin – ja tämän Ruska nosti kivasti paluumatkalla, kun olin sen aikaisemmin radalla metsään lähettänyt. Ilmaisu ok ja palkka taas suoraan näytöltä.

Tämän jälkeen pisto oikealle puolelle ja tässä jostain syystä Ruska oli tehnyt hyvin vahvasti taaksepäin töitä, sillä se palasi luokseni pitkän matkaa keskilinjaa juosten. Lähetin koiran toiselle puolelle ja jäin paikalleni odottamaan sen paluuta – olinhan juuri edellisissä treeneissä saanut Reijalta ohjeet piirrosten kera, mitä tehdä, jos koira tekee kesken radan töitä taaksepäin (ei ehkä olisi voinut ohjeet tulla paremalla hetkellä). Eli tässä tilanteessa ohjaajan pitää muistaa jäädä seuraavalta pistolta paikalleen (tai edetä vain ihan pieni matka) ja lähettää ikään kuin ”etukulmiin” uudelleen – näin toiselle puolelle ei jää tutkimatonta aluetta. Nyt sitten Ruska teki lähes täydellisen laatikon ja oli kieltämättä vähän hölmistyneen näköinen, kun en ollutkaan keskilinjalla edennyt mihinkään. Koira tupsahti linjalle n. 20 metrin päässä ja ihmetellen kipitti luokse – ja onneksi en ollut liikkunut mihinkään, sillä juuri sillä kohdalla oikealla puolella rataa olikin viimeinen maalimies…joka löytyi tällä lähetyksellä = )

Sitten loppuun pakeneva maalimies ja suora palkka…loistavat treenit ja koirakin vaikutti hyvin iloiselta loppuun asti!

Ryhmän vetäjän eli Piian kommentit olivat hyvin positiivisia ja rohkaisevia: kehui Ruskan työskentelymotivaatiota sekä minun onnistunutta radan lukemista, olin kuulemma myös pistottanut kivasti – en  liian tiheään, enkä myöskään jättänyt tutkimattomia alueita radalle. Tämäpä oli erittäin kiva kuulla ja nyt onkin taas parempi mieli odotella reilun viikon päässä odottavia kokeita (jos nyt edes siellä maastoon päästään…kun sinne lähtee vain 10 parasta koiraa tottelevaisuuden perusteella). Treenien jälkeen olin aivan fiiliksissä ja todella tyytyväinen Ruskan tekemiseen. Oi ja voi, kunpa aina saisi treenit päättää näin ihanissa tunnelmissa!

Kiitos maalimiehille treenistä ja koko ryhmälle siitä, että otitte meidät vastaan ja järjestitte meille koemaisen treenin. Kiitos Piia myös palautteesta ja rohkaisevista kommenteistasi! Kokeissa nähdään!