On taas aika päivittää tietoa Ruskan voinnista ja SA-taudin tilanteesta, ja onnekseni tähän aiheeseen on pelkästään positiivista kerrottavaa. Aikaisempi kirjoitus aiheesta näyttää olevan maaliskuun lopulta (24.3.) ja sieltä voi käydä tsekkaamassa, mistä lähdettiin liikkeelle.

Ruokavalion muutokset tehtiin siis maaliskuun lopussa ja Minnan (Murren Murkina) ohjeiden mukaan Ruska siirtyi välittömästi raakaruokintaan, aloitettiin puhtaasti kanaruoalla, erilaisissa muodoissa. Pääosa aterioista on edelleen kana-kasvis-mixiä, höystettynä välillä mm. broilerin sisäelimillä, kanan siivillä ja kauloilla. Silloin tällöin ruoan seassa on myös merilevää ja kananmunaa kuorineen. Ruokavaliota on tarkoitus laajentaa myöhemmin, jos mahdollista (lisätään pikkuhiljaa eri ruoka-aineita ja seuraillaan koiran reaktioita). Lisäksi aloitimme säännöllisen öljy- ja aloevera-kuurin, sekä ulkoisesti että sisäisesti, jotta saadaan iholle mahdollisimman paljon ravinteita talirauhasten puuttumista korvaamaan.

Ruokavalion muuttamisesta on nyt kulunut reilu kuukausi ja koira on muuttunut silmissä: kutinaa ei ole, karvat ovat kasvaneet takaisin, karvapeite on vahva ja tuuhea, iho ei hilseile, eikä karvakaan irtoa tavallista enempää. Koiran lihakset ovat selvästi ”jämäköityneet” ja koko koiran ilme on entistäkin pirteämpi (ei ihme, kun koko hereilläoloaika ei mene itsensä rapsutteluun!). Lääkehoito lopetettiin jo vajaat pari viikkoa raakaruokinnan aloittamisen jälkeen, eikä sen pois jättäminen vaikuttanut koiran vointiin millään tavalla. Ruokintamuutos tehtiin ”kertaheitolla”, ja meille ei siitä aiheutunut minkäänlaisia ongelmia. Ruskan vatsa sopeutui hyvin raakaruokintaan, ripulia tai oksentelua ei ole esiintynyt – paitsi silloin, kun ajattelemattomuuttani annoin treenipalkaksi Ruskalle teollista kissanruokaa…hyi minua.

Erittäin positiivisista kokemuksista johtuen vaihdoin myös Wiiman raakaruokintaan, enkä senkään kohdalla ole päätöstä katunut. Koska Wiimalla ei mitään allergioita tai ongelmia ollut, sen ruokavalio on alusta alkaen ollut hyvin monipuolista, sisältäen kaikenlaista lihaa, kalaa, kasviksia, sisäelimiä, erilaisia luita jne. Mitään ongelmia ei Wiimallekaan ruokavalion muuttamisesta ole tullut – ei yhtään ripulipäivää ja 0 oksennusta - ja tänä päivänä meidän ”ennen niin nirso” lapinkoirakin syö ateriansa kertaakaan kuonoaan kupista nostamatta.

Lopuksi vielä maininta raakaruokinnan kustannuksista: meidän tapauksessa pelkästään Ruskan lääkkeiden ja allergenic-ruoan kuukausihinnalla (yhteensä reilut 160 eur/kk) ruokin nyt molemmat koirat vajaan kahden kuukauden ajan…ja jos päälle vielä lasketaan koiran hyvinvoinnin ”arvo”, niin voisin sanoa voittaneeni reilusti tässä kaupassa.

Kiitos Minna ja Murren Murkina – suosittelen lämpimästi kaikille raakaruokintaan tutustumista ja siirtymistä. Hyvästä ja laadukkaasta ruokavaliosta ei varmasti kenellekään haittaa ole, oli koiralla ongelmia tai ei.

Kuva kertoo kuulema enemmän kuin tuhat sanaa:

1237898749_img-d41d8cd98f00b204e9800998e1241550199_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

...arvaatko, kumpi on ennen ja kumpi jälkeen raakaruokinnan?