Lauantaipäivän ratoksi lähdettiin tekemään tottista vieraalle kentälle Reijan ja Aran seuraksi. Lyhyet kommentit tekemisistä, kun on taas näitä treenejä kertynyt ilman raporttia.

-    seuraaminen: tarkoitus oli ottaa lyhyissä pätkissä, mutta niin se vaan kummasti palkkaukset unohtuu ja kävelyä tulee tehtyä liiankin pitkästi…hyi minua! Tähän on nyt saatava muutos – eli siis ohjaajan tyhmään toimintaan!

-    ampumisia otettiin eri paikoissa, ja meidän treenin aikana taisi tulla ainakin 6 paukkua; positiivista, ettei ne vaikuttanut Ruskan tekemiseen

-    jäävät liikkeet: istuminen hyvä, maahanmenossa itse TAAS mokasin eli annoin käskyn kävelystä (…tana, kun se ei mene selkärankaan!), Ruska kyllä meni nopeasti maahan ja reagoi käskyyn hyvin. Onneksi sama toimi myös juoksusta. Seisomisessa Ruska ei reagoinut ensimmäisellä käskyllä mitenkään, vaati vahvan käsipakotteen ennen pysähtymistä. Reijan kanssa päätettiin, ettei saman tien aleta tätä hiomaan, vaan tehdään treeni loppuun ja otetaan ”korjaussarja” pienen tauon jälkeen.

-    luoksetuloihin meidän olisi nyt saatava hieman lisää vauhtia; vinkkinä tähän tehdä satunnaisia toistoja siten, että lähes heti TÄNNE! –käskyn perään otankin patukan esiin ja lähden sen kanssa pakoon

-    perusasennot olivat myös hieman vinoja tällä kertaa, pitänee ottaa korjaava ”suoristuskuuri”…

-    noutamiseen tulisi saada myös hieman lisää vauhtia, mutta positiivista tietysti on se, että luovutuksessa Ruska treeneissä istuu joka kerta… tai onko tämä nyt negatiivista, kun ei sitten pääse siihen seisomiseen puuttumaan?!? Hetsitreenillä vauhtia lisää?

-    eteenlähetys: ensimmäisellä yrityksellä Ruska eteni vain n. 20 metriä ja meni itsenäisesti maahan à jälkeenpäin vasta kuulin, että tästä koira olisi pitänyt vain sitkeästi käskeä uudelleen eteenpäin… nyt otin takaisin ja tein koko suorituksen uusiksi – tosin tämä yritys onnistui ja maahamenokin oli käskystä nopea (pallo lensi palkaksi tällä kertaa minun taskusta). Jatkossa paljon vierailla kentillä treeniä siten, että pallo on AINA kentän reunassa valmiina… tälläkin kertaa se oli suunnitelmissa, mutta hupsista keikkaa, kun palkka unohtui viedä paikalleen?!?!?!?

-    tämän jälkeen Ruska meni paikallaoloon Aran tehdessä liikkeitä ja minun ampuessa häiriölaukauksia piilosta. Paikallaolossa ei ongelmia, vaikka paukkujakin tuli taas enemmän kuin normaalisti

Kun molemmat koirat olivat saaneet treeninsä tehdyksi, otettiin Reijan kanssa useampi heittoharjoitus eri kapuloilla ja molemmilla esteillä. Kahden kilon kapulaa nakeltiin toisillemme tasamaalla ja 650 grammaista heiteltiin esteiden yli. Huomaa, että treenaaminen tässäkin kannattaa – esim. itselle sain uuden tekniikan, jonka ansiosta kapula ei niin holtittomasti pyöriskele (esim. esteiden yli heitoissa on parempi, että kapula ”kuolee” suoraan putoamispaikalleen, eikä kieri esteen sivuun tms.). Hauskaa tällainenkin treenaus!

Ruskan korjaussarjassa otettiin:

-    liikkeestä (nyt suoraan juoksusta!) seisomista: alkuun voimakkaalla pakotteella (käsi, jossa namipala, koiran kuonon eteen torppaamaan koiran eteneminen) ja tämä toimikin hyvin – heti ensimmäisen toiston jälkeen Ruska reagoi käskyyn loistavasti ja jäi seisomaan topakasti paikalleen

-    yksi luoksetulon vauhtiharjoitus edellä mainitulla tavalla: koira toiseen päähän kenttää maahan, itse juosten pois + käsky ja pari sekuntia käskyn jälkeen patukka esiin ja koiraa karkuun à löytyi vauhtia!!!

Sitten vielä loppuun harjoittelin uutta palkkaustapaa ja ”välipalkkausta” patukalla… hetkisen varmasti menee, ennen kuin tämäkin istahtaa normaalitoiminnaksi, mutta uskoisin, että tämä voisi meillä toimia. Tämä meni jotenkin näin: alkuun annan Ruskan saalistaa patukkaa yrittäen olla nopeampi kuin koira (pyörin paikallaan itseni ympäri), kun Ruska saa kiinni, taistelen hetken ja joko a) annan voittaa (ja lähes sekunnissa pyydän koiran taistelemaan uudelleen tai otan taskusta toisen patukan saalistettavaksi) tai b) pyydän koiran istumaan patukka suussa – eli koiran pitäisi rauhoittua puremaan kiinni patukkaan (ei mälväämistä). Kun ote on rauhallinen, joko annan uuden ”taistelumerkin” ja lähden vetämään patukasta tai otan irroituksen (jonka jälkeen joko leikki jatkuu taas merkistä tai patukka taskuun ja hommiin). Istumisen vaihtoehtona on komentaa koira maahan. Tärkeintä tässäkin on, että myös palkkaus on minun ja Ruskan välistä aktiivista tekemistä – ei niin, että koira saa patukan ja lähtee revittelemään sen kanssa itsekseen johonkin. Lisäksi tätä voi soveltaa esim. seuraamisessa siten, että antaakin taistelumerkin ja lähtee viemään patukkaa koirasta poispäin – yksi kierros ympäri, käsky SEURAA! ja patukka taskuun. Tämä on hyvin jännä juttu nähdä, toimiiko meillä ja ennen kaikkea, saanko minä nämä ”askelmerkit” opittua (kirjoittajan huomio: olen katsellut isännän siivellä jonkin jakson Pasila –sarjasta, mitä seuraaville "jännä juttu" -termi on tuttu).

Ennen Ruskan korjaussarjaa otin myös Wiiman käymään tottiskentällä ja itse asiassa sen käyttäytyminen yllätti minut positiivisesti (vaikkakin mielenkiintoa löytyi käydä mm. haistelemassa pellon reunat, haahuilemassa sinne tänne jne.). Nimittäin Wiima – meidän paukkuarka pieni lappalainen – oli ollut autossa koko Ruskan ja Aran treenien ajan (kentältä matkaa n. 30 metriä autolle) ja kuullut näin ollen melkoisen läheltä reilut 10 pamausta ja siitä huolimatta tuli häntä korkealla ja iloisella ilmeellä työskentelemään. JEEEE! Muutaman lyhyen seuraamisen jälkeen kokeilin myös jäävät liikkeet (istu + maahan) ja näissä Wiima oli todella nopea, vaikka annoin pienemmät avut kuin tähän asti. Käyttäytymisen lisäksi toinen ISO positiivinen yllätys oli pieni ja lyhyt paikallaolo – eli jätin Wiiman maahan, kun vein narupallon eteenmenopalkaksi (vain n. 30 metrin päähän tosin)… ja Wiimahan pysyi maassa koko ajan ja nousi vasta käskystä istumaan, kun olin palannut sen sivulle seisomaan. TOINEN JEEE! Tuo oli kaikessa lyhykäisyydessään pisin paikallaolo, mitä Wiima on tehnyt ja kun vielä ottaa mainitut taustatekijät huomioon, niin eipä voi kovin tyytymätön olla. NAM = )

Loppuun vielä lyhyt peltotie-lenkki ja sen jälkeen olimmekin valmiita saunomaan. Kiitos taas Reijalle neuvoista ja treeniseurasta!

...kirjoittajan toinen huomio: eikös ollutkin lyhyt selostus Silmänisku