Eipä ole pitkään aikaan tullut kirjoiteltua tänne mitään muuta kuin treeniselostusta treeniselostuksen perään (ja niitäkin melkoisen pitkä aika ko. treenin jälkeen...älkää siis uskoko noita kirjoituksen ajankohta -merkintöjä - niitä pystyy muokkaamaan halutessaan "näyttämään hyvältä"...), joten ajattelin heittää vähän vähemmän virallista merkintää myös sekaan. Tämä vuodenaika on melkoisen hiljaista treenirintamalla - joulun ja uuden vuoden aikaan treenitaukoa taisi tulla useampi viikko, johtuen sekä kovista pakkasista että lomista ja halusta hieman höllätä. Pikku hiljaa aloitellaan taas kova treenaaminen (pari treeniähän on jo takana), jotta tämän vuoden tavoitteisiin olisi edes mahdollista päästä.

Uusi vuosi meidän koirilla vaihtui kotosalla, ja tälläkin kertaa paukuttelu sai aikaan melkoista rauhattomuutta talossa. Pyrin itse olemaan mahdollisimman normaali - tein palapeliä, luin kirjaa sohvalla, kuuntelin koko ajan musiikkia (melkoisen kovalla, jotta se peittäisi edes osan paukuista) ja suljin jopa sälekaihtimet, kun tuntui välähdyksetkin pihalta saavan reaktioita aikaan. Yllätykseksi Wiima oli jopa koiristamme se rauhallisempi - tosin molemmat läähättivät ja kävelivät hermostuksissaan paikasta toiseen - eli Ruska, meidän kokeissa sataprosenttisesti laukausvarma kaveri, oli väkisinkin puskemassa syliin asti pahimman paukkeen aikana, eikä myöskään pystynyt keskittymään ahneudestaan huolimatta luun järsimiseen. Onnekseni tajusin jo suht aikaisessa vaiheessa, että molemmat koirat rauhoittuivat parhaiten sillä, että minä menen normaalisti nukkumaan (tosin yritykseni oli vain näytellä nukkumista), jolloin Ruska kaivautui sängyn alle ja Wiima tuli viereen. Menin siis sänkyyn ensimmäisen kerran jo ennen yhdeksää ja tästä heräsin vähän ennen puolta yötä, jolloin meidän seudulla oli paukkeessa selvästi rauhallisempi hetki. Käväisin pystyssä, mutta kun vuoden vaihde koitti, alkoi räjähdykset taas lisääntyä siihen malliin, että painuttiin takaisin pehkuihin, minä ja koirat. Kun sitten seuraavan kerran herättiin, oli uutta vuotta kulunut jo 4 tuntia ja joka puolella oli ihanan hiljaista. Pikainen pissi-käynti ulkona ja takaisin nukkumaan - taas oli hengissä selvitty yhdestä vuoden vaihteesta!

Juuri tällä hetkellä jännitetään Suomen Hollanninpaimenkoirat ry:n Vuoden 2009 Käyttökoira -tittelin tuloksia, meidän vuonna 2009 saavutetut koetulokset ja käyttövalioarvot lähetin laskentaan mukaan jo jokunen aika sitten. Muistelen, että kaikkien tähän "kisaan" osallistuvien pitää tulokset toimittaa laskijalle tammikuun loppuun mennessä, joten jonkin aikaa vielä joutuu odottelemaan. Pidetään peukkuja Nauru

Näin vuoden alussa on hyvä varmasti vähän miettiä tulevaa vuotta ja lyödä lukkoon muutamia tavoiteltavia asioita. Tässäpä meidän mietteitä, mitä tänä vuonna halutaan tapahtuvan:

Ruskan kohdalla voisi aloittaa ensin viime vuoden tavoitteiden kertauksella; tällaiset asiat oli listattu maaliskuussa 2009 pidetyssä pk-palaverissa ja välissä myös omia kommenttejani:

- heikkoudet: esineruutu, on epävarma; haussa kaartaa liian aikaisin eteenpäin => esineruudun osalta voisi sanoa, että tässä ehkäpä päästiin ihan kivasti eteenpäin, epävarmuutta ei ihan joka kokeessa esiintynyt ja kerran saatiin jopa täydet 30 pistettä ja tuomarilta erittäin positiiviset kommentit; haussa tulin vuoden aikana siihen tulokseen, että en stressaa niin paljon koiran etenemisen mutkista, kunhan vain kaikki maalimiehet löytyivät (ja niin ne tekivätkin, 4/5 kertaa saimme jokaisen ukon metsästä pois)

- vahvuudet: hyvät ilmaisut, esineen tuonti; hallinta; tottis vietikästä => näissä asioissa sitten tuntui tulevan takapakkia ainakin ilmaisuiden ja tottiksen vietikkyyden suhteen; kesän viimeisissä kokeissa ilmaisuissa oli haasteita (Ruska pysähtyi rullaa tuodessaan yms.) ja tottiksessa tekemisen into väheni selkeästi

- vuoden 2009 tavoitteet: EK1, HK3 ja JK2 => näistä vain HK3 toteutui, etsintä- tai jälkikokeissa ei edes käyty

- pitkän aikavälin tavoitteet: KVA HK3 => TEHTY!!! Eli kahdesta ensimmäisestä yhteisestä kokeestamme saimme puuttuneet I-tulokset ja näin käyttövalion arvo vahvistettiin 13.7.2009 (Ruskasta tuli muutes kolmas rotunsa käyttövalio!)

Näistä sitten saammekin vuodelle 2010 sopivasti tekemisen haasteita:

- tottikseen tulee löytää taas alkuaikojen into ja vietikkyys, muutamia teknisiä virheitä on alkanut toistumaan ja näistä luonnollisesti pitää päästä eroon

- hakumetsässä paluu perustekemiseen, ja lähinnä treenaillaan fiiliksen ylläpitämiseksi (en siis enää jaksa uskoa, että kovin uusia toimintamalleja saadaan aikaiseksi...ja kun viime vuoden kokemukset korjausyrityksistä toivat mukanaan lähes aina uusia, erilaisia haasteita, niin mennään näillä eväillä koiran koeuran loppuun asti)

- tänä vuonna PITÄÄ lähteä etsintäkokeeseen (väh. EK1) ja jälkikokeeseen (väh. JK2); hakukokeissa käydään varmastikin piirinmestaruus-, rotumestaruus- ja Suomen Mestaruus -kokeissa

- pitkän aikavälin tavoite: käyttövalion arvo myös toisesta pk-lajista (todennäköisimmin jälki), eli olisi upeaa, jos Ruskasta tulisi ensimmäinen kaksois-käyttövalio rodussaan (ainakaan holsku-yhdistyksen sivuilla ei ole vielä kerrottu kenenkään koiran tällaista saavuttaneen)

Wiiman tavoitteita taisinkin jo listata tuolla aikaisemmassa treenisepustuksessa, mutta kirjataan nekin nyt tähän samaan kirjoitukseen:

- poronpaimennustestit 5. - 7.3.2010 Pudasjärvellä; kyseiseen tapahtumaan on äärimmäisen paljon pyrkijöitä, joten mukaanpääsyyn tarvitaan ripaus tuuriakin, mutta ilmoittaudutaan kyllä ja pidetään kovasti peukkuja, että pääsisimme yrittämään...turistiksi lähdetään ainakin, loma ja majoitukset jo varattu

- luonnetesti 24.4.2010 Espoossa; ilmoittautuminen jo tehty

- virallinen näyttely jossakin välissä; tämä on sovittu siskoni kanssa tehdyssä sijoitussopimuksessa, joten olisi varmaan hyvä aika käydä tämäkin kokeilemassa...siellä tavoitteena vähintään sininen nauha =)

- pitkän aikavälin tavoitteet: BH hyväksytty (milloin se sitten tapahtuu, en tiedä, mutta sitä kohti yritetään kavuta)

Siinäpä ne - eiköhän näiden asioiden parissa saa taas yhden vuoden kulumaan!

Loppuun on varmaan hyvä laittaa piristykseksi pari kuvaa, jotka on napattu viime vuoden puolella. Kaverini Riikka kävi jumppapallon kanssa kylässä (http://www.kauris.info/) ja tällaisia otoksia onnistuimme ottamaan:

1263674200_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1263674236_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille toivottelevat pallotaiteilijat Ruska ja Wiima omistajansa Marjan kera!