Ensimmäinen treenipäiväkirjan kirjoitus...hih!

Aamulla aikaisin suuntasimme koirien kanssa Korsontien ja Vanhan Tuusulantien risteykseen - ohjelmassa oli esineruutu-treenausta ja mukana menossa Tintti ja Remu.

Kuten tavoitteissa tuli jo mainittua, Ruskalla on esineruudun kanssa ollut hiukkasen haasteita. Ruska on ruudussa melkoisen epävarma, etsii kyllä ainakin näennäisesti koko ajan, mutta syvyyttä ei yleensä pistoihin tule riittävästi. Lisäksi Ruska lukee tässä minun elekieltä tavallistakin tarkemmin, ja mitä kireämmäksi minä muutun (tiedostamatta tai tiedostaen), sitä hitaammaksi koirakin ruudussa muuttuu. Ajatus tämän korjaamiseen olisi kutakuinkin seuraavanlainen:

Yritetään muodostaa sellaiset rutiinit/rituaalit, jotka saisivat koiran vireen nousemaan -> toistetaan rituaalit aina täysin samalla tavalla ja sen perään tuleviin treeneihin hyvät avut + kiva fiilis...ja tätä jatketaan riittävän kauan. Näin toivottavasti Ruska oppisi, että esineiden etsintä on ihanaa ja sen nopea suorittaminen on kannattavaa.

Tämän päivän treeneissä tallattiin n. 15 metriä leveä ja n. 60 metriä syvä kaistale - lunta tietysti oli metsässä jonkin verran, mutta tallaus oli melkoisen tiivistä ja ennen Ruskaa kaistaleella kävi Remu työskentelemässä. Kun otin Ruskan autosta, laitoin pk-valjaat sille päälle ja sanoin "esineitä etsimään". Lisäksi matkalla ruudulle heitin yhden esineen ja pyysin Ruskaa etsimään sen. Tässä olisi siis tulevaisuuden rutiinit ja alkurituaalit. Käskysanana ruudussa on ETSI!

Kun tultiin ruudulle, avustaja lähti Ruskan nähden viemään esinettä takarajalle - lähetys, kun esine paikallaan. Ruska meni suoraan ja innokkaasti takarajalle asti ja esine nousi hyvin. Luovutuksessa ei olekaan koskaan ollut mitään ongelmaa, ja tälläkin kertaa se oli moitteeton. Toinen esine oli myös lähellä takarajaa, ja lähetin Ruskan ilman esineen näyttämistä. Ruska meni kivasti taas takarajalle asti, mutta jostain kumman syystä ei paikallistanut esinettä...ja palasi "tyhjältä" takaisin. Lumihangessa en sitten viitsinyt painostaa koiraa enempää, vaan avustaja kävi näyttämässä esinettä ja avuilla se nousikin sitten hyvin.

Ajatuksia / ideoita seuraaviin treeneihin:

- voisin kokeilla tsempata koiraa etsimisen aikana hillityillä kehuilla / uudella etsi-käskyllä? Tässä tietysti on oltava varovainen, jottei koira tule pois ruudusta kehumisen takia + ongelmana se, etten voi olla varma, kehunko oikeasta asiasta (eli etsiikö koira oikeasti juuri silloin, kun kehun)...mutta voisi kuitenkin hieman parantaa koiran "rohkeutta" tehdä töitä

- "palataan esineissä taaksepäin" eli laitetaan mahdollisimman helppoja esineitä löydettäväksi ja laitetaan esineitä runsaasti...nimittäin tuntuu, että koiralla ei oikein ole uskoa siihen, että jotain voisi löytää -> näin voisi saada koiran omaa uskoa/motivaatiota nousemaan...mutta taas ongelmaksi voi tulla esim. esineen vaihtaminen (jos niitä on kylvetty paljon ja koira saakin hajun monesta yhtä aikaa)

...haastavaa, mutta tästä jatketaan!